Hvorfor eksisterer Nøddebazaren?
Verden står foran store udfordringer, når det kommer til at bevare livsbetingelserne på jorden. Vi vil hjælpe med at passe godt på planeten, og vi kan ikke komme uden om, at der er brug for omfattende systemforandringer og en ny forbrugskultur. Samtidig skal vi passe meget bedre på jorden, hvis kommende generationer skal leve i harmoni med hinanden og naturen.
Naturen har brug for hjælp
Omkring 50 % af Jordens beboelige areal bruges til landbrug, og den nuværende globale fødevareproduktion kræver enorme ressourcer og er med til at nedbryde økosystemer og udpine jorden, så den ikke kan bruges på lang sigt. Landbruget udleder ca. 30% af alle drivhusgasser og er ansvarlig for tab af klodens biodiversitet.
Landbruget skal gentænkes
Samtidig er størstedelen af den fødevareproduktion, vi har i dag, indirekte landbrug. Det vil sige, at størstedelen af de afgrøder, vi dyrker i dag, bruges til foder til produktionsdyr. Hvis vi i højere grad havde et landbrug rettet direkte til mennesker, ville der være rigeligt mad til alle, og vi kunne producere maden på en mere ansvarlig måde.
Derudover har vi siden 1960’erne dyrket jorden med et kortsigtet perspektiv. Vi har etableret monokulturer, der skaber et enormt afkast på kort sigt, men som forårsager tørke, forurener og udpiner jorden, så den ikke kan bruges på lang sigt.
Hvordan sikrer vi en næringsrig jord om 100 år?
Heldigvis ligger løsningen lige foran os, i jorden under vores fødder. I et regenerativt landbrug kan muldjorden nemlig være med til at modvirke klimaforandringer, ved at optage CO2 fra atmosfæren. En lille revolution er på vej, og flere og flere fødevareproducenter kan se pointen i at bevare jorden til de kommende generationer.
Nødder dyrket med respekt og omsorg for naturen bidrager til en sundere jord og en rigere biodiversitet. Samtidig er de små kerner fyldt med næring og kan dyrkes på alle kontinenter. Derfor tror vi på, at nødder bliver en vigtig del af fremtidens landbrug.
Vores formål
Alt hvad vi gør, har til formål at skabe bedre livsbetingelser for økosystemer og mennesker.
Det gør vi bl.a. ved:
1. At fremme bevidstheden om vigtigheden af at dyrke jorden ansvarligt.
2. At samarbejde med eksisterende og nye regenerative producenter.
3. At skabe smagsoplevelser, der nærer krop og sind.
Værdier
Vi arbejder ud fra tre kerneværdier, der hjælper os med at være transparente og værdiskabende i vores arbejde.