Fremtiden er regenerativ
Lige fra Nøddebazaren startede på et drengeværelse i 2013, har drivkraften været at levere kvalitetsnødder til alle og samtidig skabe en positiv forandring. Og det har været lidt af et eventyr. Vi har handlet med alverdens nødder, knækket afgifter og fået Fødevarestyrelsen til at forbedre deres håndtering af fødevarevirksomheder i Danmark.
Vores nye vision er at gøre nødder fra regenerative jordbrug tilgængelig for alle.
Bedre livsbetingelser for mennesker og økosystemer
Vi har gjort meget, og vores standard er høj. Men vores rejse slutter ikke her. Når klimaeksperter siger, at vi bliver nødt til at omstille jordbruget til regenerative metoder, lytter vi. Vi har set, hvordan fødevareproduktion påvirker naturen, og hvordan ansvarlig dyrkning er med til at skabe bedre livsbetingelser for os mennesker, og de økosystemer vi er afhængige af.
Endnu bedre nødder til jer
Vi har fået fat i de første regenerative nøddeproducenter, som vi glæder os til at introducere for jer, og vi vil gerne finde endnu flere. Derfor pakker vi bilen til december og tager på opdagelsesrejse gennem Europa for at få nye aftaler og samarbejder.
På turen vil vi møde folkene bag de regenerative landbrug, vi gerne vil samarbejde med, og vi vil fortælle deres historie, og hvad de hver især gør for at sikre at jorden kan bruges om 100 år.
Vores livgivende jord
Vores jord består af mange lag, og det øverste muldlag er både livgivende og vrimler med liv i form af fx regnorme, gode bakterier og svampe, tilsammen kaldet mikroorganismer. Uden dette liv vil naturens kredsløb gå i stå.
Alt liv på jorden er afhængigt af det øverste muldlag, og det lag er ved at blive udpint. I løbet af de sidste 150 år er halvdelen af dette øverste muldlag blevet ufrugtbart . Uden en sund og frugtbar jord er der ikke grundlag for liv.
Med hvad er regenerativt landbrug?
En ny bevægelse er vokset frem som modsætning til det intensive landbrug. Den kalder sig regenerativt landbrug, fordi den genopbygger muldjorden og de økosystemer, der er blevet nedbrudt gennem traditionelt landbrug. Regenerativt landbrug er et nyt ord, men det er ikke en ny form for landbrug. Det bygger tværtimod på gamle principper og lange traditioner.
I regenerativt landbrug arbejder man med en række praksisser, der sameksisterer på fineste vis. Nogle af praksisserne går ud på
- At undlade at pløje eller at pløje jorden minimalt.
- At plante forskellige afgrøder på jorden og veksle mellem disse i stedet for at fokusere på én slags afgrøde.
- At have et stort område af vild natur, der sikrer en høj biodiversitet.
- At plante et lag af planter, også kaldet dækafgrøde, eller lade stubbene stå efter høst i stedet for at braklægge jorden.
- At bruge kompost og husdyrgødning i stedet for kunstgødning.
Fordelene er mange
Når man pløjer, bliver kulstofferne i jorden omdannet til CO2, samtidig med at de organismer, der findes i jorden, bliver forstyrret i sådan en grad, at kun de allermest robuste livsformer kan overleve. Resten dør. Når man lægger brak, tilføjer man ikke nyt plantemateriale til jorden, som organismerne kan leve af. Det er på ingen måde bæredygtigt.
Med de regenerative praksisser både giver man og holder på jordens næringsstoffer, så organismerne trives og skaber den frugtbare jord. Man styrker biodiversiteten og ud over at give plantemateriale til jorden, holder dækafgrøderne også på vandet og mindsker risikoen for jorderosion. Den sunde muldjord kan desuden tage CO2 fra atmosfæren og binde den til jorden.
Nøddebazaren og verdensmålene
Vi arbejder i overensstemmelse med tre af FNs verdensmål.