Lidt om nødder
Fra mandler og valnødder til cashewnødder og pistacienødder, tilbyder nødder hver især en unik blanding af sunde fedtstoffer, proteiner, fibre, vitaminer og mineraler. Spis dem rå som en hurtig og tilfredsstillende snack eller tilføj dem til alt fra salater til bagværk for en ekstra sprød smagsoplevelse.
Nødders høje koncentration af umættede fedtsyrer kan bidrage til at sænke det dårlige kolesterolniveau og beskytte hjertet. Deres antioxidantrige egenskaber kan også hjælpe med at bekæmpe inflammation og beskytte cellerne. Desuden har forskning vist, at et regelmæssigt indtag af nødder kan være forbundet med en nedsat risiko for visse sygdomme såsom type 2-diabetes og visse former for kræft.
Oprindelse og historie
Nøddernes historie kan i et menneske-perspektiv spores tusinder af år tilbage til oldtidens civilisationer, hvor bl.a. romerne, grækerne og egypterne i stor stil dyrkede og værdsatte disse næringsride godbidder som luksuriøse delikatesser. I dag finder man i den danske natur bl.a. hasselnødder, valnødder og kastanjer, som alle er spiselige. De falder typisk af træer og buske i sensommeren og efteråret, hvor der er rig mulighed for at samle et lille forråd.
En nød defineres typisk som en frugt, hvor frøet er omgivet af en hård skal. Denne skal beskytter frøet, som ofte er spiseligt og ernæringsrigt. Botanisk set er nødder en type frugt kaldet frønødder, der inkluderer frøet og dens omkringliggende skal. Dette adskiller dem fra frugter som bær eller æbler, hvor frøet er inden i den saftige del af frugten.