Mandlen, der burde elskes

Billede af mandeltræ

Mandlen, der burde elskes

Skrevet af Alexander Holm

Hvor godt kender du til mandler?
Måske ved du, at mandlen slet ikke er en nød, og at mandler faktisk har meget at byde på – så meget, at dets navn betyder “den, der bør elskes”.

Læs med og bliv klogere i dette indlæg, hvor biolog, Alexander Holm, der til dagligt driver ‘Den Dyriske Time’ fortæller om vores kære mandel.

Mandeltræet (Prunus dulcis) stammer fra Iran og de omkringliggende egne, men i dag dyrkes langt størstedelen af verdens mandler i Californien. Træet er i nær familie med kirsebær, blommer, nektariner, abrikoser osv. Det er alle sammen stenfrugter, af den ene eller den anden art. Når det kommer til klassificering af frugter og grøntsager kan det blive helt utroligt indviklet. Den måde ægte botanikere bruger klassificeringen på, kræver kendskab til en hel forfærdelig masse sager, såsom blomsters opbygning, og det løber jo hurtigt op i et par timers læsning, hvis man skal have sat sig ind i den slags, så nej tak. For almindelige mennesker er en god tommelfingerregel, at frugt er det, der ligger i frugtafdelingen, og nødder er det, der ligger under nødder!

De fleste ville aldrig kunne genkende en mandel som den sidder på et mandeltræ. Mandlen ligger nemlig inde bag en hård skal, inden i en blød frugt. Når træet blomstrer ligner det lidt et kirsebærtræ. Hvis man tog til Californien skulle man dog nok ikke lede længe efter mandeltræer – der bliver produceret lige i omegnen af en milliard kilo mandler om året, så de har i hvert fald ikke mangel på produktion. En milliard kg om året er i omegnen af 32 kg mandler i sekundet, så der skal man altså have godt gang i tyggeriet for at gøre indhug i høsten.

Mandler er fulde af næringsstoffer og en masse andet. Kort sagt, så hjælper en håndfuld mandler om dagen, hvis du ikke vil blive gammel og krøllet hurtigt.

Det giver også mening, at der er så meget næring i – en mandel er den madpakke et mandeltræ skal bruge, når det skal spire og vokse, ligesom æggeblommen er det for en kylling. En god ting ved mandler er desuden, at de mætter ret meget. Hvis du kaster et par mandler i skrinet, er du således mindre tilbøjelig til at gå på jagt i slikskabet, og det er godt for dig.

Det danske navn ”mandel” har vi taget fra noget gammelt tysk, hvor man kaldte mandler ”amandula”. Grunden til at man kaldte det amandula kan findes i det latinske, hvor amanda betyder, ”den der bør elskes”. Altså betyder mandlens navn, lidt forsimplet, ”den der bør elskes”. Det forstår man jo også godt. Konfetti uden marcipan ville være et nærigt foretagende.

Vidste du dette om mandler? 🌰
Til interesserede kan du følge med i Alexander Holms skriverier lige her.


Ældre artikler Nyere artikler