Grove surdejsboller med figner og paranødder

Billede af Grove surdejsboller med figner og paranødder

Grove surdejsboller med figner og paranødder

At tilsætte både tørfrugter og nødder i dit bagværk kan varmt anbefales, da det både tilføjer smag og lidt ekstra tekstur at tykke på. Vores økologiske figner giver et fint modspil til den lidt syrlige smag, og paranødderne tilføjer et ekstra bid til bollerne.

Da denne opskrift er uden gær, så er den lidt ekstra tidskrævende, da surdejen rigtig skal have lov til at arbejde og udvikle sig, så den tilføjer både smag og hævning ved bagning. Dog behøver du hverken de store bageevner eller en bestemt røremaskine for at lave dem.

Hvem kunne ikke lige sætte tænderne i disse grove surdejsboller med figner og grovboller sammen med lidt cremet hasselnøddesmør?

Opskriften giver ca. 10 boller (obs forberedelse 24 timer)

Ingredienser

Surdej:

 • Beholder med låg
 • 1 dl rugmel
 • 1 dl hvedemel
 • 1 dl koldt vand

Surdejsboller:

 • 1 dl surdej
 • 4 dl vand
 • 1/2 spsk agavesirup
 • 1,5 tsk salt
 • 100 g figner
 • 60 g paranødder
 • 200 g rugmel
 • 350 g ølandshvede 

Fremgangsmåde

Surdej:

 1. Dag 1: Bland ingredienserne godt sammen i din beholder, og lad din surdejsopstart stå på køkkenbordet i 2 timer uden låg.
 2. Sæt nu låg på din surdejsopstart og lad den stå på køkkenbordet.
 3. Dag 2: Nu skal surdejen have det, som kaldes en fodring. Dette gøres ved at smide 1 dl af opstarten ud, og så tilsætter du 1/2 dl koldt vand, 1/2 dl rugmel og 1/2 dl hvedemel, og så rører du godt i dejen.
 4. Derefter sætter du låg på din surdej igen og stiller på køkkenbordet.
 5. Denne fodringsproces gentager du en gang i døgnet i en uge.
 6. Efter nogle dage vil du højst sandsynligt opleve, at din din surdej begynder at dufte syrligt og har bobler – og så er alt som det skal være.
 7. Der kan også være nogle dage, hvor din surdej lugter lidt dårligt, men giv den en chance – det kan nemlig ofte være en del af dens gæringsproces. Dog skal den smides ud, hvis den stadig lugter dårligt efter en uge.
 8. Efter din surdej har stået på køkkenbordet en uge, og er blevet fodret en gang i døgnet, sættes den på køl, hvor den nu skal bo indtil du skat bruge den.

Surdejsboller:

 1. Surdejen blandes sammen med vand, agavesirup og salt.
 2. Tilsæt efterfølgende grovhakket figner og paranødder.
 3. Hæld nu rugmel ned til blandingen og rør godt.
 4. Tilsæt derefter ølandshvede lidt af gangen og rør godt, og tilsæt evt. lidt ekstra ølandshvede.
 5. Dejen skal være lidt klistret.
 6. Lad nu din dej stå ved stuetemperatur i ca 1 time.
 7. Sæt derefter dejen på køl tildækket med husholdningsfilm i 8 timer.
 8. Mens dejen er på køl, skal du løbende tage den ud og folde den. Dette gør du ved at hive ud i dejen og folde den over hinanden ca. 4-5 gange. Hvis dejen er meget klistret kan du tilføje lidt ekstra mel.
 9. Gentag denne folde-proces gerne 3-4 gange løbende mens den er på køl (dette er nemlig i stedet for at bruge en røremaskine).
 10. Når din dej har stået på køl, og den løbende er blevet taget ud og foldet, skal den efterfølgende stå ved stuetemperatur gerne i 8 timer.
 11. Efter de 8 timer skal din ovn tændes på 250 graders varmluft. Lad en bageplade blive inde i ovnen så den er helt varm.
 12. Imens ovnen varmer op, lægger du et stykke bagepapir ud på køkkenbordet, og så former du dine boller ved at bruge to skeer som efterfølgende lægges over på bagepapiret.
 13. Når ovnen er helt varm tages den varme bageplade ud (OBS: Pas på! ) og bagepapiret med bollerne skubbes forsigtigt over på bagepladen.
 14. Placer nu bagepladen i midten af ovnen og bag bollerne i 5 minutter.
 15. Efter de 5 minutter skrues ovnen ned til 200 grader, og så skal bollerne have yderligere 8-10 minutter.
 16. Tag derefter bollerne ud og lad dem køle af.

Så er der serveret lækre surdejsboller.

Velbekomme 🤎


Ældre artikler Nyere artikler

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes før de bliver publiceret.