Surdej
Kunne du tænke dig at lave bagværk med en surdej? Så kommer vi med en nem opskrift her, som passer meget sig selv.
Dét der tager tid, og som kræver lidt ekstra opmærksomhed er opstartsfasen af din dej. Dejen er udelukkende lavet på fuldkorn, og du skal hverken bruge mejeriprodukt eller andre hjælpemidler såsom honning, så ingredienslisten er meget kort.
Når du bruger af surdejen, og den skal skal leve videre:
Nu har du en surdej, som du kan bruge, men for at undgå at skulle lave denne opstartsfase hver gang, så kan du let holde den i live ved at give den en omrøring en gang i døgnet (du kan også godt slippe afsted med at gøre det hver anden dag) samt at fodre den én gang om ugen.
Hvis du fx tager ca. 1 dl af din surdej til bagværk, så husk at fodre din dej med 1 dl rugmel, 1 dl hvedemel og 1 dl koldt vand.
På den måde holder du den både frisk, og så har du altid en dej klar.
Ingredienser
- 1 dl rugmel
- 1 dl hvedemel
- 1 dl koldt vand
- Beholder med låg – husk beholderen skal være formet, så du let kan røre godt i din surdej
Fremgangsmåde
- Dag 1: Bland ingredienserne godt sammen i din beholder, og lad din surdejsopstart stå på køkkenbordet i 2 timer uden låg.
- Sæt nu låg på din surdejsopstart og lad den stå på køkkenbordet.
- Dag 2: Nu skal surdejen have det, som kaldes en fodring. Dette gøres ved at smide 1 dl af opstarten ud, og så tilsætter du 1/2 dl koldt vand, 1/2 dl rugmel og 1/2 dl hvedemel, og så rører du godt i dejen.
- Derefter sætter du låg på din surdej igen og stiller på køkkenbordet.
- Denne fodringsproces gentager du en gang i døgnet i en uge.
- Efter nogle dage vil du højst sandsynligt opleve, at din din surdej begynder at dufte syrligt og har bobler – og så er alt som det skal være.
- Der kan også være nogle dage, hvor din surdej lugter lidt dårligt, men giv den en chance – det kan nemlig ofte være en del af dens gæringsproces. Dog skal den smides ud, hvis den stadig lugter dårligt efter en uge.
- Efter din surdej har stået på køkkenbordet en uge, og er blevet fodret en gang i døgnet, sættes den på køl, hvor den nu skal bo indtil du skat bruge den.
Herefter kan du eventuelt prøve vores opskrift på lækre og grove surdejsboller med figner og paranødder.
Tips:
- Din surdej kan bruges med det samme, men den bliver bedre, jo ældre den bliver.
- Hvis du planlægger at bruge din surdej, så tag den ud et par timer før brug, og frisk den op, ved at give den en god omrøring og en fodring inden brug. På den måde aktiverer du surdejen.
- Brug altid den samme meltype, så du ikke blander med fx grahamsmel i stedet for rugmel.
- Surdejsbeholderen skal være ren! Rengør den og skold den før brug.
- Du ved din surdej fortsat er god, hvis den lugter syrligt og har bobler (det behøver ikke være mange bobler).
Velbekomme 🤎